A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

СтопБулінг: за знущання над однолітками доведеться відповідати.

Дата: 05.02.2019 16:47
Кількість переглядів: 509


 Зовнішній вигляд, матеріальний стан родини, фізичні вади, рівень навчання - все це може стати причинами знущання над дитиною однолітками. Тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи до іншої дитини називається булінгом. На сьогодні це вкрай гостра проблема, яка потребує негайного вирішення.

 19 січня 2019 року  набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу».  У документі чітко визначено законодавче поняття «булінгу» та доповнено його поняттям «цькування».

  Зміни передбачають посилення відповідальності за випадки вчинення та приховування булінгу, в тому числі розширено можливі види адміністративних стягнень, які застосовуватимуться. Так, булінг тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

 Якщо цькування було вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адмінстягнення – це тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 таким мінімумів або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

  Булінг, який вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

 При цьому неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

  Визначено механізм отримання соціальних та психолого-педагогічних послуг жертвами булінгу. Також передбачено  обов’язкову розробку, затвердження та реалізацію плану заходів по запобіганню випадкам булінгу, порядку застосування заходів виховного впливу, профілактики булінгу у закладах освіти, шляхи захисту прав дітей, встановлено адміністративну відповідальність за булінг або приховування випадків булінгу. Визначено  додаткові повноваження керівництва закладу освіти в сфері протидії булінгу, закріплення обов’язку повідомляти про випадки булінгу уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України та службі у справах дітей.

  Міністерство освіти і науки України за підтримки Міжнародного фонду Відродження та українського громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів Prometheus запустило курс з протидії та попередження булінгу в закладах освіти, мета якого – навчити освітян розпізнавати ситуації булінгу (цькування) та вчасно і правильно реагувати на його прояви в освітньому середовищі.

 Курс повністю безкоштовний. Викладачі можуть рекомендувати навчальну літературу, щоб ви могли поглиблено вивчити будь-яку тему, але й доступних в рамках курсу матеріалів буде достатньо для успішного його завершення. Все, що вам знадобиться, – доступ до мережі Інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій. Курс стартує у березні 2019 року.

 Переконаний, що не замовчування проблеми цькування дозволить напрацювати дієвий правовий механізм протидії булінгу, який поліпшить психічне здоров’я дітей та дорослих, створить безпечне освітнє середовище, а також підвищить ступінь зосередженості дітей на навчанні.

 

 

 

Начальник ГТУЮ у Полтавській області                           Олег Тимченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь