A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогалещинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Моніліоз плодових дерев

Дата: 18.05.2022 13:31
Кількість переглядів: 2776

Моніліоз плодових дерев

Останніми роками ми спостерігаємо, що наші  улюблені дерева – абрикоси, рано на весні виглядають кепсько.  Раптово всихають квіточки, в’яне та засихає листя молодих плодових гілочок та однорічних пагонів. Уражені листя й квітки буріють, всихають, але довгий час лишаються на дереві. Таке дерево має вигляд обпаленого вогнем,  що часто приймається як результат ранкових приморозків. Але це не так, дерево уражене моніліальним опіком – моніліозом.    

Моніліоз — одна з найпоширеніших і найшкідливіших хвороб плодових культур. Великих збитків хвороба постійно завдає в садах України. Моніліоз уражує всі кісточкові культури, але особливо шкідливий для абрикоси, вишні, черешні.                     

Збудником хвороби є  гриб Мonilinia laxa порядку Hyphomycetales.  Моніліоз може проявитись у двох формах: наприкінці або відразу після цвітіння — у формі моніліального опіку, а також у літній період — у формі плодової гнилі (плоди загнивають і вкриваються нальотом конідіоспор).

Знищуємо джерела інфекції

1. Із агротехнічних заходів ефективні восени: збирання  муміфікованих плодів і опалого листя та  обкопування пристовбурних ділянок дерев. Крім того, помічено значний вплив проріджування крони дерев на розвиток моніліального опіку.                                                  

2. Обприскування рослин восени 3%-ним розчином бордоської рідини або 1% мідного купоросу, хлорокисом міді 0,9%.                                                                                                

3. Вирізування та спалювання уражених і засохлих пагонів. Обрізування роблять рано навесні, через 8–12 днів після цвітіння. Обрізуючи гілки варто пам’ятати, що міцелій гриба у гілках просувається від місця зараження догори, тому слід обрізувати нижче місця ушкодження, захоплюючи декілька здорових гілочок. Уникайте механічних ушкоджень здорових тканин, а у разі поранень варто обробити ушкодження садовими варом чи фарбою.

4.  У саду, де влітку було помічено ураження моніліозом, навесні проводять фунгіцидні обробки: Хорус 75% в. г. (ципродиніл) із нормою витрати 0,3 кг/га, Топсин-М 70% з. п. (тіофанат-метил), 3,0 кг/га, Скор 25% к. е. (дифеконазол) 0,2 л/га. Перед цвітінням та після нього обприскування моніліозу можна проводити фунгіцидом у суміші з інсектицидом, позаяк укуси комах сприяють зараженню дерев плодовою гниллю.                                      

5. У червні – липні моніліоз починає входити у фазу розвитку безпосередньо на плодах. Ознакою моніліозу є загнивання плодів просто на гілках. Такі плоди бажано знімати і знищувати. У період дозрівання плодів боротися з моніліозом засобами хімічного захисту заборонено.    Незважаючи на значну шкодочинність моніліозу, уражені хворобою дерева видаляти із саду не слід (як радять деякі садівники-практики). Правильно захищаючи плодові рослини, можна отримувати щорічні врожаї.

Держаний фітосанітарний інспектор                        Ірина ЛУЦЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь